Teraryum Yapımı

22 Eylül 2018

Teraryum ve akvaryum sözcüklerinin benzerliği, salt telaffuza dayalı bir tesadüften ziyade; sözcük kökenlerinin çıkış noktasındaki ortaklığı da işaret etmektedir. En basit anlatımla, balık vb. su hayvanlarının bakımı için oluşturulan ve mini bir deniz canlısı yaşam ortamı sağlayan akvaryumlar gibi; teraryumlar da yine aynı mantığa dayalı olarak, bitki yetiştirmenin mümkün olduğu, bir nevi minyatür doğal yaşam alanı meydana getirmektedir.

Genel olarak fanus vb. cam yüzeyli küçük çaplı alanların tercih edildiği, buna uygun bitki türlerinin, yine doğal bir görünüm sağlamak adına; çeşitli taş parçaları ile de süslenebildiği teraryumlar; başta iç mekânlar olmak üzere bahçe alanları genelinde de boy göstermektedir.

Bir teraryum oluşturmak, son derece basit işlemleri sırası ile yerine getirmekten ibarettir. Öncelikle kullanılacak olan cam fanus, istenilen şekilde ve büyüklükte belirlenmelidir. Akabinde, söz konusu cam fanus iyice yıkayıp durulanmalı ve üzerinde tek damla dahi su kalmayacak şekilde, özenle kurulanmalıdır.

Tercih edilen çakıl taşı, renkli vb. taşlar, cam fanusun en dip kısmına dizilmek suretiyle en alt katmanı oluşturmalıdır. Özellikle bitkinin sulanması sonrasında, fazla gelen su, an alt katmana inmeli ve burada yer alan taşların içinde kalarak, nem dengesini de sağlamaya da yardımcı olmalıdır. Bu şekilde, bitkinin çürümesinin de önüne geçilmesi sağlanmaktadır.

Çakıl taşı katmanının hemen üzerine, çakıl taşlarından biraz daha az olmak şartı ile kömür parçaları serpilmelidir. Bu, hem toprağın taze kalmasını sağlayacak ve hem de toprakta oluşması muhtemel zararlı bakterileri yok ederek, küf vs. oluşumların önüne geçecektir.

Kömür katmanının hemen üzerine de bolca torf toprağı dökülmeli ve iyice bastırılarak, sıkıştırılmalıdır. Aynı zamanda, alt katmanlara da sirayet etmesi sağlanarak, tüm boşluklar doldurulmalıdır. Torf toprağı, organik bir yapı arz ettiği için bitkilerin büyümesi açısından da son derece önemli bir etken olmaktadır.

Son olarak, teraryum için kullanılması düşünülen bitki türleri yerleştirilmeli ve tamamen kişisel zevkler doğrultusunda şekillendirilmelidir. Bitkilerin hafif bir biçimde sulanmasının hemen ardından, teraryum, artık hazır bir hale gelmiş olmakta ve evleri süslemeyi başarmaktadır.