Çiçek Bakımı Nasıl Yapılır?

13 Eylül 2018

Çiçekleri sevmeyenler yok gibidir. Bu nedenle her evde salon bitkileri ve çiçekli bitkiler mutlaka vardır. Sadece evlerde de değil; ofislerde, hastanelerde, okullarda, mağazalarda ve daha birçok yerde çiçeklerle ve salon bitkileri ile karşılaşılır. Kimisi severek alınmış, kimisi ise bir dost veya arkadaştan hediye olarak gelmiştir. Bulunduğu ortamı güzelleştirdiği gibi, mekanda yaşayanlara da ferahlık vermekte, hatta terapi görevi görmektedir. Bu güzide bitkileri evimizde veya iş yerimizde misafir ediyoruz, fakat onlarla yeteri kadar ilgileniyor muyuz? Onların bize verdikleri mesajları doğru alabiliyor muyuz? Hatta hastalandıklarını veya suya ihtiyacı olduğunu fark edebiliyor muyuz? İşte bu konuşamayan hayat arkadaşlarımıza iyi bakmak ve onlarla ilgilenmek gerektiği gibi; çiçek yetiştirmek ve çiçek bakımı hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor.

Saksıların Seçimi

Saksı seçimi bitkinin gelişimi için en önemli malzemedir. Bitkinin gelişimi ve suyun rahatça köklere ulaşabilmesi için özenle seçilmeleri gerekir. Saksılar bitki bakımı için önemli malzemelerin başında gelir. Her saksının altında mutlaka fazla suyun dışarı atılması için deliklerinin bulunması gerekir. Aynı zamanda gerekli drenajın sağlanması için saksı diplerinde çakıl taşları veya geçirgenliği artıracak malzemeler konulmalıdır. Bazı bitkiler çok su sevmediği için saksılarda birden fazla delik tercih edilmelidir. Bu yüzden çiçeğinizin veya bitkinizin özelliklerini iyi bilmeniz gerekir. Eğer saksınızda yeterli su tahliyesi bulunmuyorsa, köklerin zarar görmesine ve bitkinizin ölmesine neden olabilir.

Saksı Çeşitleri

Her bitki için bir saksı kullanmak daha doğru olacaktır. Bazen aynı saksıya birden fazla çiçek dikildiği görülmekte ise de, her bitkinin bakımı ve su ihtiyacı farklı olduğundan bu yöntem doğru bir yaklaşım değildir. Çiçeğinizi fazla sıkmayan, havalanması için yeteri kadar esnek plastik saksılar oldukça revaçtadır. Ahşap ve kil saksılar suyu ve nemi fazlasıyla emdiği için, çiçekler için gerekli ortamı sağlamakta zorlanırlar.

Toprak Seçimi

Topraklarınızı bahçelerden veya yol kenarındaki tarlalardan seçmeyin. Bu tür toprak seçimleri beraberinde mantar hastalıklarını da taşıyabilir. Aynı zamanda diğer yabani otların tohumları ve böcekler de saksınızın içine girecek, bitkinize zarar verecektir. Artık günümüzde her yerde rahatlıkla bulunan ve ekonomik fiyatlarla satılan çiçek toprakları satılmaktadır. Torflar organik maddelerle zenginleştirilerek bitkiler için gerekli besinleri ve mineralleri de barındırmaktadır. Daha gevşek ve hafif olmaları nedeniyle çiçek köklerini sıkmadan rahat gelişmesini sağlar. Standart çiçekli bitkilerin yanında kaktüs türü ve sukulent bitkiler için özel topraklar bulunmakta olup, bunların karışımları diğerlerinden biraz daha farklıdır. Doğru toprak seçimi ile bitki bakımı daha kolay olacağı için, fazla da bir bakım gerektirmeyecektir. Gübre ve nem tutma özelliği olan topraklar bitkilerin istediği nemi ve mineralleri bünyesinde sağlayacaktır.

Doğru Bitki Seçimi

Doğru bitki seçimi de çiçek bakımı için son derece önemlidir. Her bitkinin yaşama alanı için özel hava koşulları gerekir. Bazı çiçekler için sadece birkaç saatlik güneş yeterli iken, bazı bitkiler en az altı saat güneş ışığı ister. Bu yüzden yaşadığınız şehrin veya bölgenin iklimsel koşullarını dikkate alın. Aynı zamanda evinizin veya iş yerinizin güneş alan cephelerine göre tercihler yapabilirsiniz. Mekana uygun bitkilerin neler olabileceği belirleyin veya yardım alın. Bitki veya çiçek seçerken birden fazla türü birleştirmemeye özen gösterin. Çünkü her bitkinin nem ve ışık ihtiyacı farklı olacağı için her biri için ayrı zaman harcamanız gerekebilir. Kaktüslerinizi güneş ışığına koyduğunuzda, yanına da menekşelerinizi koymanız çok da akıllıca olmayacaktır.

Bitkilerin Sulanması

Sıcak ve ılık havalarda genel yaklaşım haftada bir kez sulamaktır. Sıcaklar daha da arttığında bitkilerin su ihtiyaçları fazla olacağından düzenli sulamaya dikkat edilmelidir. Sıcak hava topraktaki nemi çekeceği için sık sık saksılar kontrol edilmelidir. Bununla birlikte büyümeye başlayan çiçekleriniz daha çok suya gereksinim duyar. Bu yüzden sulamaları periyodik zamana bağlamanız faydalı olacaktır. Her zaman aynı oranda su vermek ve suyun köklerin ulaştığından emin olmak gerekir. Gereksiz yere her aklımıza geldiğinde saksılara su dökmek köklere ve çiçeğimize zarar verecek, hatta kurumalarına neden olacaktır. Sulama için en iyi zaman sabah erken saatler ve akşamüzeri saatleridir. Yapraklara ve çiçeklerin üzerini değil, doğrudan toprağı sulayın. Bazı bitkilerin yaprakları sulandığında güneş ışınları nedeniyle yanmalara ve mantar hastalıklarına yol açabilmektedir.