Bahçe Dizaynı Nasıl Yapılır?

18 Eylül 2018

Günlük yaşam içerisindeki koşuşturmacanın son durağı, son bulduğu yegâne yer; elbette ki evlerimizden başka bir yer olmamaktadır. Günün tüm o dev stres yükü, insanların ayak bastığı anda, büyük bir huzur ile dolduğu hanelerinin her bir köşe bucağıdır diyebiliriz. Ancak takdir edersiniz ki; günümüzde git gide daha dar alanlara sıkıştırılmak suretiyle sıkışıkça sıkışan o özel hayat alanları, insanları farklı arayışlara doğru yöneltmektedir.

Yarım asır evvelinde kalan geniş ev alanları ve doğa ile iç içe geçen yapılar, artık betonlaşan, sıkışık büyük şehir sokaklarından ibaret bir görüntü sergilemektedir. Ufak tefek odalar içerisinde yaşamaya zorlanan ve zaten azalmakta olan doğadan büsbütün kopmaya zorlanan insanoğlu, bu yaptırıma karşı bir başkaldırıda bulunmakta ve hiç değilse fırsat bulanlar için bahçeler suretiyle doğaya bir nebze de olsa yakınlaşma fırsatı bulabilmektedir.

Bahçe Konsepti

Bir bahçeye sahip olacak kadar şanslı bulunan kesim için bahçelerin doğal görünüme kavuşması ve çeşitli bitkiler ile donanarak, gözleri yeşil renge doyurması, kuşkusuz aranan başlıca nitelik olagelmektedir. Bu doğrultuda, bahçe peyzajı konusunda profesyonel yardım almak, atlanmaması gereken son derece önemli bir adım olarak ön plana çıkmaktadır. Bahçe dizaynı hususunda, gerekli yardım ve tavsiyelerin alınması sonrasında, uygun tedbirlerin pratiğe dökülmesi, bahçe sahiplerinin hayallerinde yer alan doğal alanlara kavuşmasını sağlamaktadır.

Bahçe için en uygun bahçe bitkilerinin tespiti, yaşanılan coğrafya ve iklime uygun bir yol izlenmesi gerekliliğini de doğurmaktadır. Elbette ki özellikle bahar ve yaz aylarında, bahçe keyfi bir başka olmaktadır. Ancak günümüz modern dünyasında, artık kış bahçeleri de oldukça popüler bir izlenim sağlamaktadır.

Bahçe bitkilerini ekim ve bakım süreçleri, profesyonel yardımlar sayesinde, oldukça hızlı bir süreç olarak algılanmalıdır. Bahçe sahipleri, teknolojinin de yardımı ile hayallerinde yer alan bahçe uyumlu bitki türlerine çok kısa bir süre içinde kavuşabilmektedir. Ancak bu da, bir diğer önemli husus olan; bahçe bakımını da beraberinde getirmektedir. Bahçe bakımı için illa ki bir bahçıvan çalıştırmak zorunlu değildir. Hemen hemen herkes, kendi bahçesinin bakımını, rahatlıkla kendisi yapabilmektedir. Yeter ki ilgi, istek, heves ve bilgi almak, donanım sahibi olmak için de gayretli olunsun…

Bahçelerin bitkilerle donatılması da hallolduktan sonra, sıra, bahçe dekorasyonuna gelmektedir. Bahçe dekorasyonundan kasıt, bitki türlerinden ziyade; bahçelerin, ilgili mobilyalar ile desteklenmesi anlamına gelmektedir. Gerek masa ve sandalye takımları, gerek ışıklandırma sistemleri ile fener tipi aydınlatmalar ve gerekse süs amaçlı çeşitli figürler gibi unsurların tümü, bahçe dekorasyonu alanı içerisinde algılanması gereken özelliklerin başlıcalarını oluşturmaktadır.

Bahçe Konsepti

Çardak ve benzeri yapılar, özellikle hafta sonu kahvaltıları için tüm aile bireylerinin bir ataya toplanmasına da vesile olan ergonomik yapılar olarak algılanmaktadır. Çardakların üstü yarı açık, yatay ahşap direkleri, sarmaşık vb. bitki türlerinin de bezenmesi suretiyle çok daha şık bir görünüme kavuşabilmektedir.

Eğer nispeten geniş sayılabilecek bir bahçe arazisi mevcut ise yüzme havuzu ya da süs havuzu gibi seçenekler ile taçlandırılabilecek bahçeler, görenler paşmak ısırtacak kategori içinde yer almaktadır. Güneşlenme, serinleme vs. unsurlar açısından eşsiz bir kullanım ağı sunan bu türdeki bahçeler, şüphesiz ki en kullanışlı niteliklere sahip olabilmektedir.

Çocuklar için oluşturulabilecek mini alanlar, minyatür çocuk parkları, salıncak vb. bahçe elemanları, ailece kaliteli ve dolu dolu vakit geçirmenin mümkün olduğu alanları ifade edebilmektedir. Üstelik buna bir de cam seralardan oluşan küçük alanlar da eklenirse, zaten açık alanda uğraşmanın mümkün olduğu ufak çaptaki tarıma, bir de seracılık faaliyetlerinin eklenmesine ve hatta hobi bahçelerine dönüşüme imkân sağlayabilmektedir.